De lesmethode

De wereld verandert continue en naast kennis worden vaardigheden en een onderzoekende houding steeds belangrijker. De wereldoriëntatie methode van Junior Wereld Campus prikkelt de nieuwsgierigheid waardoor leerlingen zelf op ontdekking gaan, onderzoek doen en oplossingen bedenken.

Junior Wereld Campus speelt in op nieuwe ontwikkelingen en belangrijke thema’s in de maatschappij en sluit aan bij de belevingswereld van kinderen. Daarnaast is de methode laagdrempelig en is het volledig gebaseerd op Onderzoekend en Ontwerpend Leren.

Wereldoriëntatie inclusief burgerschap
Overzichtelijke lerarenomgeving
100% Onderzoekend & Ontwerpend leren
Ontwikkelen kennis én vaardigheden

Leren met Junior Wereld Campus

Context en betekenis: de basis voor succesvol onderwijs

Elke module in Junior Wereld Campus is opgebouwd rondom een thema dat aansluit bij de interesse- en leefwereld van de leerlingen. Door de lessen in samenhang aan te bieden en de leerlingen context te geven worden de lessen leuker en boeiender voor zowel leerlingen als leerkrachten. Leerlingen kunnen het geleerde gelijk in de praktijk brengen.
Daarnaast worden er niet alleen verbanden gelegd tussen de verschillende inhoudslijnen van Wereldoriëntatie, maar ook met taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid.

Leren vanuit nieuwsgierigheid: dieper begrip en plezier in leren

Bij Junior Wereld Campus staat het stimuleren van nieuwsgierigheid centraal.Dit doen we door leerlingen te verwonderen, te prikkelen, te stimuleren tot het stellen van vragen en door ze zelf te laten ontdekken en onderzoeken. Door een omgeving te creëren waarin deze nieuwsgierigheid alle ruimte krijgt, ervaren de leerlingen dat nieuwsgierigheid leidt tot iets nieuws leren en dat een onderzoekende houding hen daadwerkelijk iets kan opleveren. Daarnaast nemen ze actief deel aan hun eigen leerproces wat zorgt voor een positieve leerervaring.

Werken aan kennis, houding én vaardigheden: een logische combinatie

Met Junior Wereld Campus ontwikkelen de leerlingen niet alleen verschillende vaardigheden en een onderzoekende houding, maar vergaren ze ook de juiste kennis.  In elke module oefenen ze met bekende vaardigheden en worden nieuwe vaardigheden aangeleerd. Tegelijkertijd vergaren ze kennis vanuit interesse en betrokkenheid. Ze gaan op zoek naar antwoorden op hun vragen en bedenken oplossingen voor problemen waar ze mee geconfronteerd worden. Op deze manier wordt de kritische en onderzoekende houding die ze zich aanleren gelijk beloond.

pictogram van de OOL cyclus

100% Onderzoekend en Ontwerpend leren: vaardigheden voor de toekomst

In iedere les is Onderzoekend en Ontwerpend Leren 100% geïntegreerd. Door het werken met OOL worden leerlingen actief bij het leerproces betrokken. Ze worden gemotiveerd om vragen te stellen, zelf naar antwoorden en oplossingen te zoeken waardoor hun probleemoplossende vaardigheden verbeteren. De leerlingen worden gestimuleerd om creatief te denken, samen te werken en te communiceren waardoor ze zelfstandigheid opbouwen en vertrouwen krijgen in hun eigen vaardigheden. Het leren wordt relevant en boeiend, wat hun motivatie en betrokkenheid vergroot.

Meer over Junior Wereld Campus

Werken met Junior Wereld Campus geeft een solide basis voor de invulling aan burgerschap op school. Zowel de inhoudelijke doelen als vaardigheidsdoelen van burgerschap komen in diverse modules terug. Denk hierbij aan samenleven, democratisch bewustzijn, maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid, respect en tolerantie. De hierbij behorende houding en sociale en communicatieve vaardigheden worden tegelijkertijd en in samenhang ontwikkeld door de structurele toepassing van onderzoekend en ontwerpend leren.

Met Junior Wereld Campus bent je bovendien uitstekend voorbereid op de nieuwe kerndoelen voor 2027. De methode legt een stevig fundament voor de ontwikkeling van democratische vaardigheden, het bespreken van maatschappelijke vraagstukken en het vormen van een eigen mening.

Junior Wereld Campus leert kinderen digitale vaardigheden door ze direct toe te passen in boeiende projecten. Leerlingen ontdekken zelf informatie en leren nieuwe technologieën gebruiken, precies wanneer ze die nodig hebben. Deze aanpak zorgt ervoor dat digitale geletterdheid logisch en relevant is, en zowel leerlingen als leerkrachten goed ondersteund worden.

Junior Wereld Campus laat leerlingen taal en rekenen gebruiken tijdens onderzoekend en ontwerpend leren. Door te onderzoeken en ontwerpen leren ze complexe problemen oplossen. Taal helpt hen om samen te werken en hun bevindingen te delen. Rekenen is nodig voor data-analyse, berekeningen en het bouwen van prototypes. Zo worden taal en rekenen op een natuurlijke manier belangrijke vaardigheden voor de 21e eeuw.

Bij Onderzoekend Leren worden leerlingen gestimuleerd om zich te verwonderen over organismen, objecten en verschijnselen in hun omgeving. Leerlingen verkennen op een speelse manier wat ze al weten en wat ze nog willen leren. Vanuit nieuwsgierigheid formuleren de leerlingen samen met de leerkracht (onderzoeks)vragen die het startpunt zijn van hun leerproces. Leerlingen voeren onderzoek uit om uiteindelijk hun (onderzoeks)vragen te kunnen beantwoorden.

Bij Ontwerpend Leren staat de behoefte of een probleem van de leerlingen centraal. Leerlingen worden gestimuleerd om stapsgewijs creatieve oplossingen te bedenken voor de problemen of behoeften. Doordat ze zich gaan inleven, out-of-the-box denken, uitproberen en opnieuw beginnen, ontwikkelen ze zich tot creatieve denkers en probleemoplossers.

Met Junior Wereld Campus werken leerlingen samen in gemengde groepjes (coöperatief leren). Sterkere en zwakkere leerlingen leren van elkaar door samen te werken aan opdrachten. Zwakkere leerlingen krijgen uitleg en sterke leerlingen leren de stof beter door die uit te leggen. Dit stimuleert samenwerking en laat leerlingen verschillende talenten ontdekken. Daarnaast biedt Junior Wereld Campus veel visueel materiaal tijdens de lessen, waardoor zowel beelddenkers als taaldenkers voldoende ondersteuning krijgen.

Binnen Junior Wereld Campus krijgen leerkrachten toegang tot een breed scala aan bronnen, variërend van informatieve teksten tot inspirerende verhalen, die perfect zijn voor diepgaande analyse. De lees- en kijklijst bevat zorgvuldig geselecteerde teksten die aansluiten bij het thema van de module. En door close reading te verbinden aan de vragenmuur tijdens onderzoeksmomenten en de ideeënmuur bij ontwerpprocessen, wordt de betrokkenheid van leerlingen vergroot. Ze leren niet alleen de inhoud beter begrijpen, maar leggen ook een directe link tussen de tekst en hun eigen leerdoelen en interesses.

Makkelijk en snel aan de slag

De Junior Wereld Campus lerarenomgeving

Junior Wereld Campus is een moderne methode Wereldoriëntatie en bestaat per leerjaar uit vijf modules van acht lessen. Iedere les heeft een duur van 60 tot 90 minuten. De modules vormen samen een doorlopende leerlijn waarin thema’s in verschillende leerjaren terugkomen. Binnen de modules komen de vakken Aardrijkskunde, Geschiedenis, Biologie, Burgerschap en Natuur en Techniek consistent aan bod.

Met de overzichtelijke lerarenomgeving kun je direct aan de slag. In deze omgeving vind je alle benodigde informatie om goed voorbereid en zonder extra inspanning met de lessen te beginnen. Je wordt stap voor stap begeleid in het lesgeven met Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL) met behulp van de docentenhandleidingen en verschillende verdiepende micro-learnings.

  • Printbare werkbladen

  • Woordenschatlijst

  • Lerarenhandleiding

  • Digibord slides
  • Leerdoelenoverzicht
  • Microlearnings 

  • Materialenoverzicht
  • Kijk-en-leestips

  • Didactiek

Ondersteuning voor leraren

Duik in de didactiek van Onderzoekend en Ontwerpend Leren met onze microlearnings en versterk in je eigen tempo jouw vaardigheden.

Eenvoudige materialen

We gebruiken materialen die vaak al op school aanwezig zijn, aangevuld met huis-, tuin- en keukenmateriaal dat leerlingen thuis kunnen verzamelen.

Portfolio opbouwen

Leerlingen bouwen elk leerjaar een portfolio op met hun werkbladen. Het complete portfolio geeft een overzicht van het ontwikkelingsproces van de leerling.

Ga aan de slag

Ontdek Junior Wereld Campus!

Vraag de gratis proeflicentie aan en ontdek in 8 weken hoe leuk en laagdrempelig de lesmethode is.