Scholen staan steeds meer onder druk om goed burgerschapsonderwijs te bieden. Het toezicht wordt strenger en de eisen worden hoger. Tegelijkertijd worstelen scholen met vragen als: “Voldoen we aan de eisen?” en “Hoe maken we ons burgerschapsonderwijs toekomstbestendig en onderdeel van het curriculum?”

Junior Wereld Campus

Junior Wereld Campus biedt een unieke oplossing voor deze uitdagingen. Deze lesmethode voor wereldoriëntatie integreert niet alleen onderzoekend en ontwerpend leren (OOL), maar biedt ook een sterke basis voor burgerschap.

Wereldoriëntatie is bij uitstek geschikt om burgerschapsthema’s te behandelen. Junior Wereld Campus gaat echter verder dan dat. De methode verbindt de verschillende inhoudslijnen van SLO, mét burgerschap, in betekenisvolle thema’s zoals bijvoorbeeld “Mini samenleving (groep 3), Ik doe mee! (groep 5) en Respect! (groep 7). Daarnaast komen in andere thema’s ook aspecten van burgerschap terug. Dit zorgt voor een samenhangend en boeiend leerproces waarin leerlingen kennis in combinatie met houding en vaardigheden ontwikkelen.

Actuele thema’s en verbindende vaardigheden

De modules van Junior Wereld Campus behandelen actuele thema’s zoals duurzaamheid, diversiteit, respect, verantwoordelijkheid en mediawijsheid, waarin leerlingen gestimuleerd worden om kritisch na te denken over de wereld om hen heen. En doordat onderzoekend en ontwerpend leren als rode draad door de methode heen loopt ontwikkelen ze vaardigheden zoals nieuwsgierig en creatief zijn, samenwerken, communiceren, oplossingen vinden, teleurstellingen verwerken en nog veel meer, – essentiële vaardigheden voor actieve en betrokken burgers.

Toekomstbestendig burgerschap

Naast het voldoen aan de huidige eisen, is het cruciaal dat burgerschapsonderwijs ook klaar is voor de toekomst. Met de komst van nieuwe kerndoelen in 2027, moeten scholen zich voorbereiden op een nog sterkere focus op houding, kennis en vaardigheden binnen burgerschap. Zo moet de school zorgen voor een omgeving waar leerlingen ervaring opdoen met inspraak en participatie, de betekenis van democratische waarden, en de democratische vaardigheden aanleren. Ook moeten maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar gemaakt worden en kunnen houding, kennis en vaardigheden ingezet worden bij het duiden van de vraagstukken en de eigen opvattingen, idealen en mogelijkheden.

Junior Wereld Campus biedt hiervoor een volledig programma waardoor de basisscholen goed voorbereid zijn op de eisen van morgen.

Conclusie

Junior Wereld Campus is meer dan een lesmethode voor wereldoriëntatie. Het is een investering in de toekomst van uw leerlingen. Door te kiezen voor Junior Wereld Campus, kiest u voor een toekomstbestendige aanpak van burgerschapsonderwijs die leerlingen voorbereidt op de uitdagingen van morgen en ze een stevig fundament biedt voor betrokken burgerschap nu en in de toekomst.

Klaar voor de toekomst?

Ontdek zelf hoe Junior Wereld Campus uw school kan helpen bij het vormgeven van toekomstbestendig burgerschapsonderwijs.

Onze adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Neem contact op en zet vandaag nog de eerste stap naar een verrijkende leerervaring voor uw leerlingen!